فهرست مطالب

فصلنامه خانواده و پژوهش
سال هجدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا غفوری زارچ* صفحات 11-24

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش برقراری ارتباط کلامی به والدین بر بهبود رابطه مادر-دختر انجام شده است.این پژوهش نیمه  آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل مادران دختران نوجوان مقطع متوسطه اول، پایه های هفتم و هشتم شهرستان یزد در نیمه اول سال تحصیلی 98-1397 بوده است که تعداد آنها حدودا 1170 نفر بود. برای اندازه گیری میزان تعارض در پیش آزمون و پس آزمون از پرسشنامه شیوه های حل تعارض والد- فرزند اشتراوس (1990)، همچنین به منظور سنجش رابطه والد - فرزندی از مقیاس رابطه والد - فرزندی فاین، مورلند و شوبل (1983) استفاده شده است. از میان مادران، 44 نفر که نمرات آنان بالاتر از دیگر مادران بود انتخاب شدند و به طور تصادفی در گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش طی 8 جلسه تحت آموزش مهارت ارتباط کلامی قرار گرفت، سپس در مورد دو گروه پس آزمون اجرا شد. در تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات این پژوهش، از آمار استنباطی شامل آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره (مانکووا) برای بررسی تفاوت میان گروه ها استفاده شده است. نتایج نشان داد شرکت در کلاسهای آموزش ارتباط کلامی به کاهش تعارضات و افزایش بهبود رابطه میان مادر - دختر در مقایسه با گروه کنترل می انجامد. در مجموع نتایج پژوهش نشان داد که برگزاری و شرکت در جلسات آموزشی برقراری ارتباط کلامی موجب کاهش تعارضات و بهبود رابطه میان مادر و دختر می شود.

    کلیدواژگان: ارتباط کلامی، رابطه مادر و دختر، دانش آموزان دختر، یزد، تعارضات، مهارت
  • علی اکبر ترابی، غلامعلی افروز*، فریبا حسنی، فاطمه گلشنی صفحات 25-42

    هدف پژوهش حاضر طراحی و ارزیابی اثربخشی برنامه مدیریت رفتاری خانواده - محور بر میزان رضایتمندی زوجیت والدین دارای کودکان بیش فعال بوده است.  این پژوهش کاربردی و نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه و جلسه پیگیری است. جامعه آماری همه والدین کودکان بیش فعال شهر تهران بود. تعداد 64 والد با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در گروه های آزمایش و کنترل گمارش شدند. گروه آزمایش، آموزش 10 جلسه ای دریافت کرد ولی گروه گواه بدون آموزش در نوبت انتظار ماند. ابزار غربالگری و گرد آوری داده ها، مقیاس درجه بندی تشخیص بیش فعالی کانرز(1999) و مقیاس رضایتمندی زوجیت افروز(1390) بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با تکرار سنجش(اسپانوا) استفاده شده است. یافته ها نشان دادند که اثربخشی برنامه خانواده- محور بر افزایش رضایتمندی زوجیت والدین، مثبت و معنادار است. محتوای برنامه مبتنی بر پشتوانه نظری بارکلی(1394) و افروز(1390) بوده و ضریب همبستگی آن (0/89) و پایایی آن به میزان 0/88=  α بوده است. اثربخشی آزمایشی برنامه، تفاوتی معنادار (0/51±) در سطح 0/05=α نشان داده است. می توان گفت برنامه مذکور بر افزایش رضایتمندی زوجیت والدین اثربخشی معنادار داشته و نتایج در دوره پیگیری دوماهه نیز پایدار بوده است. برنامه خانواده- محور، بر افزایش رضایتمندی زوجیت، اثربخشی داشت و این نتایج در دوره پیگیری دوماهه نیز پایدار بود. تعمیم پذیری محدود از محدودیتهای این پژوهش بود. پژوهش در این زمینه در سایر جوامع آماری، گروه ها و فرهنگهای گوناگون و نیز برای کاهش تنش والدین و همچنین طراحی برنامه مدرسه- محور توصیه می شود.

    کلیدواژگان: برنامه مدیریت رفتاری خانواده- محور، رضایتمندی زوجیت، اختلال بیش فعالی
  • طاهره خدایاری نژاد*، علیرضا محمدی آریا، ابراهیم رضایی دوگاهه صفحات 43-66

    هدف این پژوهش شناسایی و مقایسه ادراک دانش آموزان دختر مبتلا به اضطراب اجتماعی و گروه بهنجار از شیوه های فرزند پروری والدین خود با استفاده از مدل طرحواره یانگ بوده است. همچنین طرحواره های ناسازگاری که در حال حاضر چارچوبهای ذهنی آنها را تشکیل می دهد، مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش همه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم دبیرستانهای شهرستان بهارستان استان تهران بودند. نمونه پژوهش شامل 140نفر از دانش آموزان، مرکب از دو گروه مبتلایان به اضطراب اجتماعی و گروه بهنجار است. برای انتخاب نمونه ، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای و پرسشنامه سلامت روان گلدبرگ و هیلیر(1979) و پرسشنامه اضطراب اجتماعی کانر و همکاران(2000) تعداد 70 دانش آموز مبتلا به اضطراب اجتماعی و 70 دانش آموز دارای سلامت روان انتخاب شدند. در مرحله بعد پرسشنامه فرزندپروری یانگ(1994) و پرسشنامه طرحواره یانگ (1998) به دو گروه داده شد و نتایج به دست آمده در هر دو گروه با یکدیگر مقایسه شد. یافته ها نشان دادند که گروه مبتلا به اضطراب اجتماعی با نسبت بیشتری در مقایسه با گروه بهنجار والدین خود را کنترل گر، طرد کننده، تحقیرکننده، محدودکننده و تنبیه گر معرفی کردند. بنابراین ممکن است تجارب والدینی خاص در رشد اضطراب اجتماعی نقش داشته باشند. همچنین یافته ها نشان دادند که گروه مبتلا به اضطراب اجتماعی در تمام طرحواره ها به جز طرحواره های گرفتار و معیارهای سرسختانه دارای نسبتی بالاتر در مقایسه با گروه بهنجار بودند.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، سبک فرزندپروری، طرحواره
  • لیلا ملکی سامیان، غلامعلی افروز *، مسعود غلامعلی لواسانی، هادی بهرامی احسان صفحات 67-82

    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر نقش عملکرد خانواده در خود ارزشمندی و نشاط در افراد آهسته گام مبتلا به نشانگان داون با و بدون اختلال آلزایمر در شهرهای تهران و باکو بوده است. روش پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای (پس رویدادی) است. جامعه آماری شامل افراد مبتلا به سندرم داون مبتلا به اختلال آلزایمر و بدون اختلال آلزایمر بود که به صورت هدفمند 40 نفر از افراد مبتلا به سندرم داون در شهر باکو و40 نفر از افراد مبتلا به سندرم داون در شهر تهران به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. در این پژوهش، برای گردآوری اطلاعات لازم از پرسشنامه ویژگیهای شخصیتی نیو (کاستا و مک کری،1992) و پرسشنامه شادکامی آکسفورد (آرگایل و همکاران، 1989) استفاده شده است. بر اساس نتایج پژوهش حاضر و با استفاده از آزمون مانوا می توان گفت تفاوت ویژگیهای شخصیتی و نشاط افراد آهسته گام مبتلا به نشانگان داون با اختلال آلزایمر و بدون اختلال در تهران و باکو معنادار است. میانگین ویژگیهای شخصیتی مانند وظیفه شناسی، انعطاف پذیری، توافق پذیری و برون گرایی و نشاط در شهر باکو نسبت به تهران بیشتر بود، به جز روان رنجوری که میانگین آن در افراد مورد مطالعه در تهران بیشتر دیده شد. از این رو پیشنهاد می شود که در زمینه نگهداری و آموزش خانواده این افراد در تهران تغییراتی ایجاد شود.

    کلیدواژگان: نشانگان داون، اختلال آلزایمر، ویژگیهای شخصیتی، افراد آهسته گام، نشاط
  • آیلار کلاهدوزی پور، وحیده باباخانی*، محمد قمری، جعفر پویامنش صفحات 83-100

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل یابی روابط ساختاری الگوهای ارتباطی و طرحواره های عشق با تعهدزناشویی با واسطه گری سبکهای عشق ورزی انجام شده است. روش پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری عبارت بود از همه معلمان زن متاهلی که در سال تحصیلی 97-1396 در مدارس دولتی شهر تبریز مشغول به تدریس بودند. از میان آنها 237 معلم با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه الگوهای ارتباطی(کریستنسن و سالاوی، 1984)، مقیاس طرحواره های عشق(سینگلیس، چو و هتفیلد، 1995)، پرسشنامه تعهد زناشویی (آدامز و جونز، 1997) و سبکهای عشق(استرنبرگ، 1986) پاسخ دادند. تحلیل داده های به دست آمده از ارزیابی مدل پیشنهادی به روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار  SPSS23  و SmartPLS3  انجام شده است. یافته ها نشان دادند که الگوهای ارتباطی به طور مستقیم و غیرمستقیم و به شکل منفی پیش بینی کننده تعهدزناشویی و به طور مستقیم و منفی پیش بینی کننده سبکهای عشق ورزی اند. طرحواره عشق به طور مستقیم و غیرمستقیم  و به شکل مثبت پیش بینی کننده تعهدزناشویی و به طور مستقیم و مثبت پیش بینی کننده سبکهای عشق ورزی است. همچنین  سبکهای عشق ورزی به طور مستقیم و مثبت پیش بینی کننده تعهد زناشویی اند. به نظر می رسد، یافته های پژوهش از سوی مشاوران خانواده در مشاوره های پیش از ازدواج و خانواده برای شناسایی افراد در معرض خطر تعارضات و روابط فرا زناشویی و به منظور افزایش بهزیستی روان آنها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی، طرحواره های عشق، تعهد زناشویی، سبکهای عشق
  • مجید یوسفی افراشته*، فاطمه عسگری، مهدی قدرتی صفحات 101-116

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مهارت حل مسئله بر رابطه معلم - شاگرد و رضایت از زندگی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان دختر پایه ششم مقطع ابتدایی شهرستان رباط کریم بود. حجم نمونه پژوهش شامل 60 نفر (30 نفر گروه آزمایش و 30 نفر گروه کنترل) بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش علاوه بر برگه حاوی اطلاعات جمعیت شناختی شامل دو پرسشنامه بود که عبارت اند از: پرسشنامه رابطه معلم - شاگرد موری و زیواچ (2011) و پرسشنامه رضایت از زندگی در دانش آموزان هیوبنر (2001). نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس بیانگر این بود که آموزش حل مسئله بر رضایت از خانواده، رضایت از مدرسه و رضایت از خود گروه آزمایش تاثیری معنادار دارد (0/05> p) ولی بر رضایت از محل و رضایت از دوستان تاثیر معنادار ندارد (0/05<p). همچنین نتایج نشان داد که آموزش حل مسئله منجر به بهبود هر سه بعد رابطه معلم - شاگرد (ارتباط، حمایت و از خود بیگانگی) در گروه آزمایش شده است (0/05>p). نتیجه این پژوهش بیانگر این بود که دست اندرکاران آموزش و پرورش، به ویژه وزارت آموزش و پرورش زمینه های لازم را برای آموزشهای حل مسئله به دانش آموزان فراهم آورند. همچنین مشاوران و مربیان تربیتی باید از آموزشهای حل مسئله برای بهبود دانش آموزانی که دچار مشکلاتی مانند تعارض با معلم و عدم رضایتمندی اند، بهره بگیرند.

    کلیدواژگان: مهارت حل مسئله، رابطه معلم- شاگرد، رضایت از زندگی، دانش آموزان دختر
  • یاسر گراوند*، مریم صمدی طاهر گورابی، حجت الله منصوری کریانی، رضا منصوری کریانی صفحات 117-136

    این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش راهبردهای فراشناختی بر خودراهبری در یادگیری، گرایش به تفکر انتقادی و خلاقیت دانش آموزان پسر انجام شده است. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح آن پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری  شامل همه دانش آموزان پسر متوسطه دوم شهر کوهدشت در سال تحصیلی 98- 1397 بوده که تعداد آنها در مجموع  1933 نفر است. از این جامعه آماری 40 دانش آموز(20 نفر گروه آزمایش و 20 نفر گروه گواه) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی به گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. هر دو گروه، پرسشنامه های یادگیری خودراهبر، گرایش به تفکر انتقادی، خلاقیت و آگاهی فراشناختی را به عنوان پیش آزمون تکمیل کردند. سپس، آموزش راهبردهای فراشناختی به عنوان متغیر مستقل پژوهش در 10 جلسه 50 دقیقه ای، برای گروه آزمایش اجرا شد. پس از پایان آموزش، بار دیگر چهار ابزار پژوهش برای هر دو گروه آزمایش و کنترل به عنوان پس آزمون  اجرا شد. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره تحلیل شدند. نتایج حاکی از آن بود که آموزش راهبردهای فراشناختی سبب افزایش یادگیری خودراهبر(0/01≥p)، گرایش به تفکر انتقادی (0/01 ≥p)و خلاقیت (0/01 ≥p) شده است. براساس نتایج به دست آمده از این مطالعه می توان به مدیران، مشاوران و به طورکلی مسیولان و سیاستگذاران آموزشی پیشنهاد کرد که برای بهبود و افزایش یادگیری خودراهبر، گرایش به تفکر انتقادی و خلاقیت دانش آموزان به نقش مهم و غیرقابل انکار راهبردهای فراشناختی عنایتی ویژه داشته باشند و زمینه ایجاد و تقویت این راهبردها را با آموزش راهبردهای فراشناختی در کارگاه های آموزشی و سمینارهای معتبر و آموزنده در دانش آموزان مدارس ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: راهبردهای فراشناختی، یادگیری خودراهبر، گرایش به تفکر انتقادی، خلاقیت
  • سید موسی رئیسی، حمید انصاری*، میثم موسایی صفحات 137-152

    هدف اصلی پژوهش حاضر پیش بینی میزان استفاده از فضای مجازی بر اساس متغیرهای تعاملات اجتماعی و فرهنگی اعضای خانواده بوده است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری این پژوهش شامل شهروندان ساکن در محلات منتخب شهر رشت در سال 1398 بودند. نمونه پژوهش 378 نفر بود که از طریق فرمول کوکران و به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های آمار توصیفی و استنباطی شامل همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج نشان داد که رابطه ای معنا دار میان میزان استفاده از فضای مجازی و تعاملات اعضای خانواده وجود دارد و مقدار ضریب همبستگی(R) میان متغیرها 0/532 است که نشان می دهد میان متغیرهای پیش بین و متغیر ملاک تحقیق (تعاملات اعضای خانواده) همبستگی نسبتا قوی وجود دارد. اما مقدار ضریب تعدیل شده(R2) که برابر با 0/283 است، نشان می دهد که 28/3 درصد از کل تغییرات تعاملات اعضای خانواده وابسته به متغیر مستقل تحقیق یعنی، استفاده از فضای مجازی است.

    کلیدواژگان: خانواده، تعامل اجتماعی، فضای مجازی
|
  • M. R. Ghafoori Zarch* Pages 11-24

    This research was undertaken to examine the effectiveness of parent verbal communication training in improving mother-daughter relationships. This quasi-experimental study had a pretest-posttest control group design. The statistical population of the study was comprised of the mothers of female seventh and eighth graders in Yazd in the first semester of 2018-19 academic year with a total population of about 1170 individuals. The instruments included the Conflict Tactics Scale (Straus, 1990) and Parent-Child Relationship Survey (Fine, Moreland & Schwebel, 1983). Among the mothers, 44 subjects who had obtained the highest scores were selected and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received parent verbal communication training for 8 sessions and finally the posttest was administered to the two groups. Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was utilized to analyze the data. The findings demonstrated that attending parent verbal communication training reduces conflicts and improves mother-daughter relationships.

    Keywords: verbal communication, mother-daughter relationship, female students, Yazd, conflicts, skills
  • A. A. Torabi, G. A. Afrooz *, F. Hassani, F. Golshani Pages 25-42

    The aim of this study was to design a family-centered behavioral management program (FBMP) and to evaluate its effectiveness in marital satisfaction of parents of children with ADHD. This quasi-experimental study had a pretest-posttest control group design with a follow-up session. The statistical population of the study comprised all parents of primary school children with ADHD in Tehran in 2018-19 school year. Using convenience sampling method, 64 parents were selected and randomly assigned to experimental and control groups (32 parents in each group). The experimental group received the family-centered behavioral management program in 10 sessions, while the control group received no intervention. The instruments included Conners' Parent and Teacher Rating Scale (1999) and Afrooz Marital Satisfaction Scale (AMSS). The Data were analyzed by Split-plot ANOVA (SPANOVA). Results revealed that family-centered behavioral management program (FBMP) had a significant, positive effect on the marital satisfaction of parents of children with ADHD. These results were stable over the two-month follow-up period. Low generalizability of the findings is among the limitations of the study. It recommended that further research be carried out on the reduction of familial stress symptoms in the context of other statistical populations and cultures. In addition, designing school-based programs is suggested.

    Keywords: family-centered behavioral management program (FBMP), marital satisfaction, ADHD
  • T. Khodayarinejad*, A. R. Mohammadi Arya, E. Rezaee Dogaheh Pages 43-66

    The present study set out to compare perceived parental rearing styles and maladaptive schemas in students with social anxiety and normal students. The statistical population of the study was comprised of all female students studying in senior high schools in Baharestan County (Tehran Province) in 2013-14 academic year. Cluster sampling method was used and 140 students were selected via Social Phobia Inventory (Connor et al., 2000) and General Health Questionnaire (Goldberg & Hillier, 1979). In the next step, a sample of 70 students with social anxiety disorder and a sample of 70 students without social anxiety completed: (a) Young Parenting Inventory (YPI, 1994) a questionnaire measuring perception of parental rearing styles, and (b) Young Schema Questionnaire-Short Form (YSQ-SF, 1998) a questionnaire measuring maladaptive schemas. Results showed that students with social anxiety reported higher levels of emotionally depriving parenting, belittling parenting, controlling parenting, and punitive parenting compared to the normal group. Moreover, the students with social anxiety had higher levels of maladaptive schemas in comparison with the normal group (except for unrelenting standards and enmeshment/undeveloped self). These findings are consistent with the notion that family environment factors such as parental rearing styles and maladaptive schemas may contribute to social anxiety symptoms.

    Keywords: social anxiety, parental rearing style, schemas
  • L. Maleki Samian, G. A. Afrooz *, M. Gholamali Lavasani, H. Bahrami Ehsan Pages 67-82

    This study sought to compare the role of family functioning in self-worth and happiness of slow-paced individuals with Down syndrome in Tehran and Baku. The present research had a causal-comparative (ex post facto) design. The research population was comprised of adults with Down syndrome some of whom had the Alzheimer’s disease. Purposive sampling method was utilized and 40 adults with Down syndrome in Baku and 40 individuals with Down syndrome in Tehran were selected. The sample, thus, included those who suffered from Down syndrome with Alzheimer and those suffering from Down syndrome without this disease. The instruments included NEO-FFI (Costa & McCrae, 1992) and Oxford Happiness Inventory (Argyle et al., 1989). Results of MANOVA showed that there was a significant difference between the two groups as to the personality traits and happiness. The mean of personality traits including conscientiousness, openness to experience, agreeableness and extraversion was higher in Baku than Tehran, except for neuroticism which was higher in Tehran. These differences may be due to the special educational methods in Down syndrome centres in Baku, and the fact that adults with Down syndrome are safe and free in Baku. Therefore, implementation of new changes in the current educational and caregiving systems in Tehran is highly recommended.

    Keywords: Down syndrome, Alzheimer’s disease, personality traits, slow-paced adults, happiness
  • A. Kolahdozipour, V. Babakhani *, M. Ghamari, J. Pouyamanesh Pages 83-100

    This study examined the relations among communication patterns, love schemas and marital commitment with mediation of love styles. This research had a descriptive-correlational design. The statistical population of the study comprised all married female teachers in public schools of Tabriz in 2017-18 school year. Multi-stage cluster sampling method was utilized and 237 teachers were selected. The instruments included Communication Patterns Questionnaire (Christensen & Sullaway, 1984), Love Schema Scale (Singelis, Choo & Hatfield, 1995), Marital Commitment Inventory (Adams & Jones, 1997), and Love Styles Scale (Sternberg, 1986). The proposed model was evaluated using SPSS23 and SmartPLS3. Structural equation modeling was performed to examine the relations among the variables of the research.  The results revealed that the communication patterns directly and indirectly predicted marital commitment in a negative way and directly predicted love styles in a positive way. Moreover, the love schemas directly and indirectly predicted marital commitment in a positive way and directly and positively predicted love styles. Furthermore, love styles directly predicted marital commitment in a positive way. The findings of the study can be used by family consultants to identify individuals prone to extramarital affairs in order to help them achieve higher levels of mental well-being.

    Keywords: communication patterns, love schemas, marital commitment, love styles
  • M. Yousefi Afrashteh*, F. Asgari, M. Ghodrati. Pages 101-116

    This study was carried out to investigate the impact of problem solving skills training on teacher-student relationship and life satisfaction. This quasi-experimental research had a pretest-posttest control group design. The statistical population of the study comprised all sixth grade female students in Robat Karim in 2019-2020 academic year. Convenience sampling method was used and 60 subjects were chosen and randomly assigned to experimental and control groups (30 subjects each group). In addition to a demographic information sheet, two questionnaires were utilized: The Inventory of Teacher-Student Relationships (Murray & Zvoch, 2011) and Multidimensional Students’ Life Satisfaction Scale (Huebner, 2001). Results of analysis of covariance showed that problem solving skills training had a significant effect on satisfaction with the relationship with family members, satisfaction with school life, and self-satisfaction in the experimental group (p<0.05); however, there was no significant effect on satisfaction with the immediate community and people in the respondents’ neighborhood and adolescents’ satisfaction with their peers (p>0.05). The results also revealed that problem-solving skills training led to improvement of all the three dimensions of teacher-student relationship (communication, support and alienation) in the experimental group (p<0.05). Educational counselors and educators apparently need to use problem-solving skills training to help students with problems such as conflict with teachers and dissatisfaction.

    Keywords: problem solving skills, teacher-student relationship, life satisfaction, female students
  • Y. Garavand*, M. Samadi Taher Gorabi, H. Mansouri Karyani, R. Mansouri Karyani Pages 117-136

    This study aimed at determining the effect of meta-cognitive strategies training on self-directed learning, critical thinking tendencies and creativity of male students. This quasi-experimental study had a pretest-posttest control group design. The statistical population of the study was comprised of all male senior high school students in Kuhdasht in 2018-19 school year (1933 pupils) from among whom 40 students were selected by random multi-stage cluster sampling method and were randomly assigned to the experimental (N= 20) and control groups (N= 20). Both groups completed Self-Directed Learning Readiness Scale (Fisher, King & Tague, 2001), Critical Thinking Disposition Questionnaire (Ricketts, 2003), Creativity Scale, and Metacognitive Awareness Inventory (Schraw & Dennison, 1994) as the pretest. Then, the meta-cognitive strategies training was administered to the experimental group in ten 50-minute sessions. At the end of the training, the four research instruments were again given to both experimental and control groups as the posttest. The data were analyzed by using multivariate covariance analysis. The results indicated that metacognitive strategies training increased self-directed learning (p≤ 0.01), critical thinking tendencies (p≤ 0.01) and creativity (p≤ 0.01). Accordingly, it can be suggested to managers, counselors and educational authorities and policymakers that special attention be paid to the significant and undeniable role of meta-cognitive strategies to enhance self-directed learning, students' critical thinking and creativity. Furthermore, meta-cognitive strategies should be reinforced by holding workshops and seminars for students.

    Keywords: .metacognitive strategies, self-directed learning, critical thinking tendencies, creativity
  • S. M. Raeesi, H. Ansari *, M. Mousaee Pages 137-152

    The purpose of this study was to predict the use of cyberspace based on the social and cultural interactions of family members. This study had a descriptive-correlational design. The statistical population of the study was comprised of 21,000 married citizens living in Rasht in 2019. The research sample consisted of 378 individuals who were selected through Cochran's formula and random cluster sampling method. The instrument included a researcher-made questionnaire. Descriptive and inferential statistical methods including Pearson correlation, multiple regression and path analysis were used to analyze the data. The results showed that there was a significant relationship between the use of cyberspace and family members' interactions. The value of correlation coefficient (R) between variables was 0.532 which shows a relatively strong association between the set of independent variables and the dependent variable (family members’ interactions). Nevertheless, the value of the adjusted coefficient (R2), which is equal to 0.283, shows that 28.3% of the total changes in family members' interactions depend on the independent variable, i.e., the use of cyberspace.

    Keywords: family, social interaction, cyberspace